• Taşlıalan Köyü Polateli / Kilis

Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı?

Evet yapılır. Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır. Diğer yağlara göre daha yüksek ısıya dayanabilir ve toksit oluşturmaz. Zeytinyağını kolay kolay yakamazsınız. Çünkü ayçiçeği yağı 170 derecede yanarken Zeytinyağı 210 ve daha üst derecelerde yanmaya başlar. Sızma zeytinyağlarında 210 derecenin altında duman çıktığı görülse de bu zeytinyağının yandığı anlamına gelmez ve bunu herhangi bir zararı yoktur. Yağ tekrar kullanılacaksa mutlaka filtreden geçirilip öyle kullanılmalıdır. Ayrıca uygun sıcaklıkta kullanılmış olsa bile beş defadan fazla kullanılmamalıdır!!! Bu her yağ için geçerlidir.

Natürel Sızma Zeytinyağı nedir?

Natürel Sızma Zeytinyağı zeytinyağları içerisinde kalite yönünden en iyi zeytinyağıdır. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan basınç veya sızma yöntemiyle çıkarılan santrifüjleme, dinlenme ve süzme gibi fiziksel işlemler neticesinde elde edilen ve doğrudan doğruya tüketilebilen zeytinyağıdır. Natürel sızma zeytinyağları mükemmel tat ve aromaya sahip olup zeytin kokusunu ve tadını en iyi şekilde muhafaza eden zeytinyağıdır. Renginin tonu üretildiği yere göre değişkenlik gösterse de sarı ve yeşil tonlar hâkimdir.

Zeytinyağı kullanım alanları nelerdir?

Zeytinyağını her türlü sıcak ve soğuk yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz. Zeytinyağını en sevdiğiniz sote et yemeklerinin üzerine dökerek (Serpiştirerek) verdiği tat yönünden diğer yağlarla arasındaki farkı test edin. Et sotenin üzerine döktüğünüzde, hamur işlerinde ve salatalarda kullandığınızda yeni bir tat, tazelik ve canlı bir görünüm yaratır. Zeytinyağını kullanmaya başladığınızda zaman içerisinde diğer yemeklerinizde de kullanarak yeni tatlar keşfetme imkânı bulursunuz.

Zeytinyağı nasıl korunmalıdır?

Zeytinyağını ışıktan korumak, hava ile temasını engellemek ve serin yerde muhafaza etmek gerekir. İki yıl içerisinde tüketilmeli ve diğer yağlarla karıştırılmamalıdır. Koyu renkli cam şişelerde muhafaza edilmesi gerekir.

Zeytinyağı Tadımı Nasıl Yapılır?

Ancak, bunun eğitimi için ilgili yerler başvurularak çok daha profesyonel bir şekilde tadım öğrenilebilir.

Zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Renkli şişelerde satılan zeytinyağlarını alın. Unutmayın ki ışık zeytinyağının en büyük düşmanlarından birisidir. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesini anlama imkanımız yoktur. Tatma imkanınız varsa tadın. Taze bir kokusu olması gerekir. İçtikten sonra ağzınızda boşluk bırakması ve bir süre sonra bunun geçmesi gerekir.

Siyah zeytin kalitesi nasıl anlaşılır?

Etinin diri olması, canlılığının olması ve sinmemiş olması gerekir. Ayrıca ağzımıza aldığımızda acı bir tat vermemesi, etli olması ve etli kısmı çekirdekten kolay ayrılması önemlidir. Ağzımıza tazelik hissi bırakması gerekir. Natürel zeytinlerin, kostik ile tatlandırılmış zeytinlere göre besin değerinin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Simsiyah gözüken zeytinlerin boyalı olduğu unutulmamalıdır.

İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır ?

Zeytinyağı tadım uzmanı veya laboratuvar çalışanı değilseniz karşınıza çıkan zeytinyağlarının naturel sızma olup olmadığını anlamanız hiç de kolay olmayacaktır.

Duyusal olarak;

Naturel Sızma zeytinyağını kokladığınızda taze biçilmiş çimen , çağla ,badem ,yeşil elma, domatesin sapındaki yeşil dal, muz yeşil kabuğu, enginar, bezelye kokularını alıyorsanız , parfüm gibi kokuyorsa , bu koku sizi mutlu ediyorsa ve itici gelmiyor ise,

Sızma zeytinyağıdan bir yudum ağzınıza alıp dilinizin ve damağınız üzerinde gezdirdiğinizde bir burukluk , badem veya olmamış yeşil zeytin veya elma çekirdeği acılığı dilinizin yan bölgelerinde hissediliyorsa,

Boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ve bu acılık yemek borunuza doğru inmiyor ise doğru sızma zeytinyağına ulaşmış bulunmaktasınız.

Yeniliklerimiz ve Kampanyanlarımız İçin Bize Ulaşın !